sunnuntaina, heinäkuuta 16, 2006

Viherkasvien kylpyläloma

Kylpyläterapiassa lekottelevat kärsimyskukka, kliivia ja onnenbambu.

Tämä kukkahoitola sijaitsee parvekkeella: kaksi vesivatia piripintaan ja oranssinvärinen villalanka vesiastiasta upotettuna kukkien multaan. Niin vanhaksi ei ihminen elä etteikö aina jotakin uutta oppisi. Opin tämän "lomakastelun" työkaveriltani ja hyvin on toiminut. Huolettomana olen saanut viettää neljän viikon lomani ja nyt viikonloput, kun tiedän, että janoiset viherkasvini pärjäävät "juottoletkun" (villalangan) päässä hyvin. Vadit vain täyteen vettä, villalanka märäksi ja veteen. Toinen pää langasta upotetaan kasteltavan kukan multaan. Näin se toimii.

Kärsimyskukka on kasvanut, voimistunut ja kukkinut jo pari kuukautta. Kauniisti se kietoo nopeasti kasvavat rönsynsä köynnösvanteeseen, jonka laitoimme lisätueksi. Kukan avautuminen on todellinen ilonaihe, jos sattuu juuri sopivaan aikaan paikalle: ensin se räpsäyttää nupustaan yhden terälehden, sitten toisen ja lähes silmänräpäyksessä räpsähtää koko kukka levälleen. "Helikopteri" kukan keskellä on hauska näky.

Onnenbambu jököttää yksitotisena ja ryhdikkäänä saviruukussaan, mutta tekee uutta lehtiversoa sekin. Kukan latva on kuin huolimattomasti huiskaistu otsatukka :).

Luin jostakin, että kliivia tarvitsee kukkiakseen ulkoilua ja kylmähoitoa. Ulkoruokintaan se pääsi jo toukokuussa. Lepuuttakoon hipiäänsä syksyn viileisiin asti - tuo vanhan ajan vaatelias kaunotar!

Ei kommentteja: