perjantaina, elokuuta 03, 2007

Lehtimehua ja koivuvihtoja

Puoli ämpärillistä mustaherukanlehtiä.
5 litraa kiehuvaa vettä päälle.
Annetaan muhia seuraavaan päivään.
Siivilöidään.
Otetaan n. litra nestettä ja lämmitetään.,
Lisätään lämpimään nestelitraan n. 750 gr sokeria
ja 50 gr sitruunahappoa, jota saa apteekista.
Sekoitetaan yön yli muhineen mehun joukkoon.

Herkullista janojuomaa ja erinomaista boolin pohjaksi.

****
Sama onnistuu koivunlehdistä.
Mies teki vihdan ja upotti sen kiehuvaan veteen.
Valmistus samoin kuin mustaherukkamehussa.

****
Pakastimme myös saunavihtoja talvenvaralle.
Pakastettu vihta säilyttää tuoksun ja tuoreuden lehtiä varistamatta!

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kesän voi pakastaa niin monella tavoin: mauksi kielelle, hyväoloksi selälle. Kesä on meissä 12 kk.

sinipelto kirjoitti...

Mustaherukanlehtimehun tekoa olen kokeillut ja raikasta ja maistuvaista on! Koivunlehdistä sama kuulostaa kokeiltavalta. Eipä ole tullut itselle mieleen.

Mies meilläkin muutaman vihdan talveksi pakastaa; sinne jouluksi! :)

SusuPetal kirjoitti...

Olen tuota ensimäistä maistanut, ja oli hyvää! Muistaakseni vadelmanlehdistä voi tehdä vastaavaa, ainakin luulen maistaneeni sellaista.

Kesä. Aina!

Rita A kirjoitti...

Mustaherukanlehdet ovat kauniin muotoisia ja tuoksuvat hyvälle. Meidän pensas on vielä kovin pieni, mutta pistetään reseptit korvan taakse :)

tetra kirjoitti...

Oon kuullu et sen sitr.hapon pitäs seist yön yli, niitte lehtien kans. Voip ol ettei oo välii :) Lait kourallinen marjoi mukaan, tulee kaunis väri.

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin olen juonut tuota mustaherukkajuomaa ja se on hyvää. En vain koskaan ole itse kokeillut. Pitäisi varmaan, hmmm

sivuaskel kirjoitti...

Paju, kesä on meissä jos haluamme niin!

" Kaita polku kaivolta ovelle nurmettuu.
Ikkunan alla pystyyn kuivunut omenapuu.
Reppu naulassa, ovenpielessä, siinä linnunpesä.
Kun olen kuollut, kun olen kuollut,
kesä jatkuu, kesä " (Lauri Viita)

Sinipelto, koivuvihtamehu on kirpeämpää mutta erittäin hyvää sekin.

Susupetal, kesä on yks parhaista. Kolme muutakin omassa lajissaan hyviä.

Rita, mustaherukassa ja sen lehdissä on taikavoimaa ja makua, tuoksua. Suosittelen mehukokeilua!

Kiitos, Tetra, vinkistä; kourallinen marjoja tekee varmasti säväyksen. Kokeilin sitruunahapon käyttöä ennen ja jälkeen, ja parempi = ei niin kirpakka koostumus tuli kun laittoi vasta sokerin kanssa seuraavana päivänä.

Tuima, joissakin resepteissä sitä sanotaan Louhisaaren juomaksi, tai on aika lähellä sitä. Kannattaa kokeilla, sillä vaiva maksaa palkan, varsinkin kun tämä mehu syntyy ihan itsestään :)

Haavetar kirjoitti...

Oih, saisinkohan aikaiseksi! Tuoksu tuntuu ihan ytimissä asti.

Anonyymi kirjoitti...

Tätä reseptiä olinkin kaivannut! Kiitos vinkistä. Nyt ei puutu muuta kuin se mustaviinimarjapensas, mistä saisi lehtiä :)Raparperijuomaa on tehty jo kahteenkin otteeseen ja nautittu.

sivuaskel kirjoitti...

Haavetar, ei tämän mehun tekeminen paljon aikaa vie, ei edes viitseliäisyyttä se vaadi.

Ellinoora, suosittelen. Villipensaistakin löytyy lehtiä...kyllä niitä siellä täällä kasvaa pientareilla :)