torstaina, kesäkuuta 14, 2007

Arkisia ajatuksia

Haihtuvi nuoruus...

Maanantaina menin työpaikkalääkärille kun päässä huimasi. Verenpaine oli noussut kattoon kuin irti päässyt ilmapallo. Samanlaiset oireet olivat jo edellisviikon torstaina jolloin lukemat meni yli parinsadan ja sadan. Sama tilanne maanantaina. Lääkäri totesi, että nyt ei ole vaihtoehtoja ja määräsi sairaslomalle. Fyysinen olo ei hangoitellut määräystä vastaan, mutta henkisesti sairasloman hyväksyminen ei ollut kovin helppoa, sillä keskeneräisiä asioita pursuava sähköposti ja työpöytä eivät tunnista sairas-koodia.

Sekavin mielin kävelin työhuoneeseeni, vastasin muutamaan viestiin, järjestelin pikaisesti paperpinkkoja. Jotenkin epätodellinen olo. Muuttunut tilanne tuli puun takaa. Eihän tämän näin pitänyt mennä. Tähänkö jäävät kaikki kiireet odottamaan paluutani. Sekasortoisin ajatuksin lähdin työpäivän tehtyäni kotiin.

Illalla ajelimme mökille, jossa uskoin paineiden laskevan. Uni on kuitenkin ollut koko viikon katkonaista, tunnin välein heräämistä. Verenpainemittari tuvanpöydällä valmiina piipittämään sekä aamu- että iltapainetta. Yllätyksekseni paine ei ole laskenut toivotulla tavalla. Eilen aamulla istuin puoli seitsemän aikaan mökin terassilla ja kilpaa talitintin pöntöstä kuuluvan sirityksen kanssa piippaili painemittari ruutuun lukemaksi 204/108. Pään ympärillä on "juice-huivimainen" puristus ja oksettava olo. Sanalla sanoen huimaava tunne - sen huonommassa merkityksessä. Lainasin miehen lääkkeitä kun omat eivät tepsineet. Soitin lääkärilleni ja sain neuvoja. Maanantaina menen labrakokeisiin. Juhannuksesta alkaa kesäloma.

Elämä edessä, tukka takana.


**********************

Kirjoittaminen ei suju.
Sanat hyppelehtivät kiveltä kivelle,
ylittävät minut
varpaitaan kastelematta.
Uppoamisen pelossa.
Lauseiden välissä leveät ojat
kuljettavat sanoja kuin
lapsia
pesuveden mukana.

15 kommenttia:

Allyalias kirjoitti...

Toivotaan, että paineet saadaan kuriin. Toivottavasti saat sentään nautittua kesästä...

Anonyymi kirjoitti...

Paineet elävät omaa elämäänsä, heittelee, mulla ainakin. Sitten joku päivä ne tasottuu. Kaikkea ei vaan voi ymmärtää, mitä kehossa tapahtuu. On vaan reagoitava. Toivottavasti mökillä olosi rauhoittuu. Ajan kanssa ainakin.

Haavetar kirjoitti...

Rauha vain tulee kun on sille otollista, rauhoittuminen on vaikeampaa.

Sairaslomalle ei aina niin vain taivuta, mutta eivät ne lääkärit sille turhaan määrää.

Kaikkea suvisuloista!

Anonyymi kirjoitti...

Neljä vuotta sitten verenpaineeni oli 198/120. Olen ollut sen jälkeen lääkityksellä. Nyt lukemat ovat 132/72. Lääkärini korostaa elinikäisen lääkityksen tarpeellisuutta. Hänellä on tavoitteena että elän satavuotiaaksi. Anteeksi kun omaani tänne tyrkytän, mutta tekee mieleni rohkaista Sinua, blogiystävää.

Työhön piti ottaa uusi asenne myös. Oli vaikeaa, sillä intohimoinen suhtautuminen tekemiseen ei niin vain katkea (ennen kuin on pakko).

Toivon sinulle helliä valjaita: ohjaat itsesi kesäksi kiireestä pois ja hyvillä mielin.

Suvea, kauneutta, rauhaa!

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti sinulle löydetään hyvä lääke. Korkea verenpaine aiheuttaa muita, vakavia ongelmia.

Minulla oli pitkään verenpaine korkealla, eikä sitä lääkitty, ennen kuin työterveyslääkäri sai niin kovat lukemat, että melkein passitti sairaalaan. Onneksi mittasi uudelleen työterveyshoitajan mittarilla. Korkeat lukemat olivat sittenkkin, mutta eivät niin korkeat. Sain sitten lääkkeet,paineet laskivat, mutta eivät riittävästi.

Vasta sen jälkeen kun jäin työttömäksi, paineet laskivat kunnolla. Muutaman kilon keventyminen on laskenut paineita entisestään. Välillä ravistan mittaria, että olisiko tämä rikki, kun tulee niin matalia lukemia. Mutta mittari tarkistettiin terveyskeskuksessa: uskottava on.

Stressillä on oma osuutensa paineissa. Ilmeisesti et voi olla sairauslomallakaan murehtimatta töitäsi.

SusuPetal kirjoitti...

Sinun työtahtisi on kuulostanut huimalta, joten ei mikään ihme, jos stressi nostaa paineita, eikä muutaman päivän lepo (huonolla omatunnolla) laske niitä paineita. Vasta, kun lakkaat potemasta huonoa omatuntoa rästiin jäävistä töistä ja annat itsellesi luvan olla sairaslomalla, paineetkin alkavat purkaantua.
Ja lääkitys lisäksi.

Itse kärsin matalasta verenpaineesta, joten tuosta korkeasta en tiedä kuin mitä olen ystävissäni nähnyt. Ei mukavaa, ei todellakaan.

Huilaa ja anna mielenkin huilata!

Liisa kirjoitti...

Lämpimiä ajatuksia! Ja lepoa kaikesta suorittamisesta sen paineen hallinnan kohdallakin!

Anonyymi kirjoitti...

Mulla laski paineet kiinalaisen tri Taon akupunktionneulojen ansiosta, voin suositella, 10 kerran kuuri!

silumiini kirjoitti...

Tuo alimmainen voikukkakuva kuvateksteineen nauratti, päivän piristys...=) Lepoa ja stressittömyyttä sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Kommenteista päätellen sinulla on täällä kohtalotovereita. Olen myös kokenut saman: paineet hyppäsivät töissä kattoon eivätkä heti laskeneet sairaslomalla. Sain lääkityksen, joka onneksi heti vaikutti ja on pysynyt poissa samalla annoksella jo vuosia. Muistan, että oli iso kynnys hyväksyä itsensä kroonisesti sairaaksi, joka tarvitsee lääkettä ehkä loppuiän. Mutta se auttoi, että ero voinnissa oli niin selvä: huomasi, miten huonosti oli voinut jo pitkään.
Kaikkea hyvää jatkossa sinulle! Lopun runo oli hieno!

Anonyymi kirjoitti...

Onpa tylsä juttu. Mutta töitä ei nyt kannata ajatella, sinä olet tärkeämpi. Jaksamista ja toivottavasti saat olosi paremmaksi.

sinipelto kirjoitti...

Täällä myös verenpaineinen, jo vuosia. Kun kiirettä pitää ja tunnollisesti kaiken toimittaa, ei kuule kehon varoituksia (eikä niitä verenpaineessa niin olekaan). Sitten kun on, pysähdyttävä on. Miten se Vainio riimittelikin:"Käyn ahon laitaa, minä ilman paitaa, ei estä kukaan, kun matkaa teen. Taas suvituulen minä kutsun kuulen... Hoitakaa te uskolliset hyvin sorvia, jo näkyy hiirenkorvia." Hiirenkorvat jo kasvaneet, on vihtojen teon ja käytön aika! Hoitavia lomahetkiä!

Salka kirjoitti...

Hyvin ovat jo edelläkirjoittajat sanoneet kaiken. Minä silitän täältä kesäajatuksia Sinulle ja toivon parempaa vointia. Nyt sinulla on sitten extra-aikaa miehesi kanssa nauttia kesästä;) Pidin kovin tuosta runosta, kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Tää on taas tätä: työssäkävijöistä puristetaan (= heidät saadaan puristamaan itsestään) kaikki irti (jopa terveys menee pesuveden mukana). Kun itse olin viimeksi deadlinepaineiden rääkissä, reagoin sydämellä: se hakkasi epätahtista polkkaa, ja aiemmin teki vatsa kapinan (vatsahaavan alkua pukkasi). Mutta paineet ovat usein niin alhaalla että kotiväki luulee jo kuolleeksi: 80/45. Kukin reagoi tavallaan. Mutta on se ruumiin kertoma otettava vakavasti. Terveys on kaikkein tärkeintä.

Terveyttä ja lokoisaa kesää!

Motto "Elämä edessä, tukka takana" on aivan hervoton oivallus kuvituksen kera :)

sivuaskel kirjoitti...

Allyalias, paineet on saatu kuriin!

Hopola, kyllä mökkielämä tekee hyvää sielulle ja mielelle: loma alkaa ylihuomenna. Neljäviikkoa voi heilutella varpaita järvessä :)No, ehkä jotain muutakin liikuntaa sentään...

Kiitos, Haavetar, suvisuloista on tulossa kun loma on lähellä. Sinulle myös lepoa ja virkistystä merituulen pärskeissä ja tuoksuvia tunnelmia puutarhassasi!

Paju, kiitos valjaista! Ne ovat tarpeelliset. Suvea ja rauhaa saan kun matkustan mökkilomalle.

Obeesia, kyllä työ nykyisin vie mennessään, normaali päivä ei tunnu riittävän. Aika hyvin pääsen kuitenkin irti työajatuksista, mutta se vaatii kyllä matkustamista mökille. Kotona kaupungissa keltalippusia on pää täyteen ja unikin ajoittain rauhatonta.

Susupetal, tahti on ollut tosiaan huima, vaikka yritänkin tiedostaa tiukimmissa käänteissä vauhdin. Nykyisin osaan unohtaa työasiat lomallani. Huilaamista ja sopivasti pientä rentouttavaa hyötyliikuntaa pyöräillen, soutaen ja luontoa ihastellen!

Kiitos, Liisa, paineet alkavat tasaantua kun löytyi lääkitys. Neljän viikon loma hoitelee varmasti myös.

Kati, kiitos vinkistä. Kiinnostavan kuuloinen kuuri!

Silumiin, kiitos nauruista :D ja toivotuksista!

Arru, kiitos kommentistasi, nyt näyttää täälläkin lääkkeet tehoavan!

Tuima, niin se on, että oma terveys on tärkeintä. Hautakiveen ei tule merkintää miten paljon on raatanut töissä.... :) Ns. korvaamattomia on hautausmaat täynnään.

Sinipelto, salakavala se on tuo verenpainetauti. Vainion riimit osuvat nappiin! Jos nyt en ihan ilman paitaa ahonlaidassa, mutta melkeen, lupaan. :)

Salka, kiitos silityksistä ja ajatuksistasi! Ihana heittäytyä lomalle. Hyvässä seurassa ja kukkien tuoksussa!

Kutuharju, niin se on, liian kovaa on työtahti nykyisin. Kaikki hemmetin vempeleet - muka työtä helpottavat - tuovat nopeudenvaateissaan lisää painetta. Ennen vanhaan laitettiin kirjeet postiin, vastattiin kun oli sen aika. Tai oltiin tavoitettavissa vain jos oltiin lankapuhelimen ääressä. :) Terveys on asia jonka tiedostaa vasta kun on jotain ongelmia. Kiitollinen saa olla että ei ole vakavampaa. Kiitos kuvakommentista:)