tiistaina, kesäkuuta 19, 2007

Juhannus - päivä pitenee vielä


Tänä vuonna - sanoi kollega lounaspöydässä - päivä pitenee vielä Juhannuksen jälkeenkin. Miten niin? Almanakassa lukee että Kesäpäivänseisaus on 21.6. torstaina. Ylihuomenna. Ja olisinko surullinen jos päivä lyhenisi? Miksi? Päivät ovat olleet kovin pitkiä. Tosin eivät aina valoisia. Kevään myötä valostuneet kesää kohti. Ja nyt sanovat että se on pian ohi. Ei minulle.

Kesä on vielä pitkään. Tuoksuina, lakastuvina ja kukoistukseensa puhkeavina kukkina, lintuperheiden elämänä järvikivikoilla, poikueiden kasvatuksena rantaruovikoissa. Laulujoutsenten perhe tarvitsee 140 päivää sulaa vettä, että ehtivät opettaa poikasensa lentämään muuttomatkalleen. Onhan tässä vielä elämää jäljellä, sano. Västäräkkipariskunta syöttää kiivaasti poikasiaan vastapäisen talon parvekkeen kukkalaatikossa! Siellähän kesä on vasta alkamassa.

Ihminen on pöhlö. Se elää jo ennakkoon syyssateet. Pelkää pikaista pimeää eikä ymmärrä, että kypsän kesän tuoksuinen elokuu kynttilöineen on täyttä elämää. Siihenkin on vielä pari kuukautta.

Loma alkaa ylihuomenna. Neljä viikkoa vapaata pudotusta. Varpaiden huiluttelua rantavedessä, aamulehden hakua pyörällä Niskavuoren niittyjen tuoksuissa. Naapuritalossa, samoissa maisemissa näytteli Tauno Palo vuonna 1938 Niskavuoren Aarnea. Maisema ei juurikaan ole muuttunut lähes 70 vuoden ajalla! Ja mikä kummallisinta, olen palvellut nuorena likkana Tauno Paloa ja hänen kiivasluontoista vaimoaan Viiskulmassa! Tauno oli charmantti herrasmies, sovitteleva, aina ystävällinen. Perheen "Fifi"-koira seisoi usein tiskillä, kunnes Tauno-charmööri nosti sen pois ja jäi odottamaan vaimonsa asiointia taka-alalle. Aikaperspektiivi tuntuu oudolta. Mutta totta se on. Kolmisenkymmentä vuotta siitä on.

Niin, se loma. Alkaa ylihuomenna. Juhannusjuhlia vietämme mökkirannassa. Äitin Murut tulevat juhannuksen viettoon. Hyvää grilliruokaa, vihdantuoksuista saunailtaa, uintia, soutelua. Luonnonrauhaa. Lepoa. Onnellisuutta toivon. Kaikille meille. Haavetaren raparperimehua on aikomus tehdä torstai-iltana. Kasvimaan reunassa rehottavat raparperit pääsevät juhlien kuningattariksi!!

Ihana, ihana kesä. Valo ja yötön yö. Seitsemän kukkaa tyynyn pieluksen alle, kukkaseppeleet kutrien kaunistukseksi ojanpientareilta, koivuvihdat ja 'limot'; porraspielen juhannuskoivut hämäläisittäin ja "kesäillan valssi". Onko ihanampaa?

5 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Minusta kesä alkaa vasta juhannuksena. Oikein mukavaa, kaikki ihana vielä edessä.

Nautinnollista juhannusjuhlaa rakkaittesi parissa!

Allyalias kirjoitti...

Minä olen tuollainen etukäteen murehtija. Tänä kesänä ei kylläkään ole tullut vielä luopumisoloa.

Hyvää lomaa ja juhannusta myös. Kesäillan valssi kuuluu minunkin juhannustunnelmaani.

sinipelto kirjoitti...

Olet oikeassa: kesää tässä eletään vielä pitkästi...

Ihanalta kuulostavat lomatekemisesi. Hyvä olon tekemisiltä!

Juhannus ja Kesäillan valssi - ja aurinkoinen, lämmin sää (joka nyt luvassa on).

Juhannusiloja toivotan ja rentouttavaa lomaa! :)

Haavetar kirjoitti...

Minulle kesäkesä alkaa juhannuksesta. Sitä ennen on alkukesää.

Tänä vuonna mies säästi pari lomaviikkoa elokuulle. - Silloin on parasta kesää (ja pääsemme saareen). :)

Kutkuttavaa lomanodotusta ja -aloitusta!

sivuaskel kirjoitti...

Kiitos, Susupetal, sinulle myös onnellista kesäaikaa!

Kiitos, Allyalias, kesävalssiin kepein varpain.... :)

Kiitos, Sinipelto, hyvänolon huilaamista, pieniä askareita, luonnon- ja mielenrauhaa!

Kiitos, Haavetar, kutkutus on jo täällä ! :)