maanantaina, helmikuuta 11, 2008

Sunnuntaikävelyllä

Kävimme Taidehallissa. Tapani Raittilan työt vuosilta 1947 -2004 ovat nähtävillä varmasti viimeistä kertaa näin laajana kokonaisuutena. Vuosi sitten näimme saman näyttelyn Sara Hildenin museossa Tampereella, jossa oli esillä muutama taulu enemmän. Sunnuntaillisen käyntimme lisämauste oli Hannu Raittilan oleelliseen keskittynyt mielenkiintoinen luonnehdinta isänsä tauluista, niiden synnystä ja maalaustaiteellisista tavoitteista.

Seisoimme näyttelysalissa, jonne oli ahtautunut valtava määrä ihmisiä kuuntelemaan taiteilijan poikaa. Väkijoukossa seisoi myös kaksi siskoani ja veli, liuta muitakin lähisukulaisia, joita oli ilo tavata vuosien, jopa vuosikymmenten jälkeen. Raittila yhdistää meitä, ei pelkästään hänen maalaustensa vuoksi vaan myös siksi, että 1919 syntynyt äitini oli samaa sisarusparvea.

Henkilökohtaisesti tunnen itseni jotenkin irralliseksi tästä sukulaisuudesta. Johtuneeko se siitä, että menetin äitini niin varhain, puolivuotiaana, ja lapsuudenkokemukseni syntyivät enemmänkin isän vanhemmuuden kautta. Isosiskojen ja äidin sisarusten kertomana minulle on syntynyt vain muistikuvien linkki siihen joensuulaiseen, Viljo-vaarin piirtämään kotitaloon, josta tämä Raittiloiden sortin sakki on lennähtänyt maailmalle, kuka minnekin.

Kotipiha kulkee mukana, kirjoitti Anna-Maija Raittila 1990 julkaistussa kirjassaan. Niin se kulkee. Halusimmepa tai emme. Minun kotipihani oli erilainen, mutta ihan varma olen siitä, että äidistäni syntyneenä palanen Joensuun mummolan pihakoivujen kaarnoista on tarttunut vaatteisiini lähtemättömästi.

***************************

H. Raittilan 'Miesvahvuus' (1999), oli alassuin kumollaan sängyn päällä, kun menimme tyttöjeni isän kotiin päivä hänen kuolemansa jälkeen, 4.12.2007. Sitä hetkeä en unohda koskaan.

9 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

On varmasti ollut mielenkiintoinen tilaisuus.

Aikamoinen kimpale luovuutta on tainnut Raittilan suvusta tulla mukaan sinunkin reppuusi, Sivuaskel!

Liisa kirjoitti...

Mielenkiintoista. Samuutta varmaankin löytyy, jos antaa sille mahdollisuuden.

Anonyymi kirjoitti...

Elämänkohtalo saattaa viedä suvusta kauas, mutta tulee hetki kuin lahja, jolloin tajuaa: välimatka olikin silkka fyysinen matkamittari, "harha".

Olet yhtä heidän kanssaan. Luovuutenne on "geeneissänne" (tai: tarvitaanko lainausmerkkejä).

Anonyymi kirjoitti...

Sinulle on haaste blogiassan.

Anonyymi kirjoitti...

kirjoitit koskettavasti kokemuksestasi.

kotipiha kulkee mukana. suvun genetiikka ja henkinen perintö, jälkimmäistä tosin saa myös ei-biologisista siteistä.

sivuaskel kirjoitti...

Kiitos ajatuksistanne,
Katriina,
Liisa,
Paju ja
Hirlii

Anonyymi kirjoitti...

Usein olen miettinyt onko Anna-Maija, nuoruuteni pidetty opettaja, sukua Hannu Raittilalle --- ja näin ollen myös sinulle.

sivuaskel kirjoitti...

Onhan se, hän. Hannu on Annamaijan veljenpoika :)

Anonyymi kirjoitti...

Anna-Maijan veljen poika. Voi että. Terveisin Pantteri.