tiistaina, elokuuta 22, 2006

Jean Francois Regnard

Eilisillan S-kirjaimet, oikeastaan kohta 9. Sukulaiset, innosti etsimään googlesta lisätietoa tekstilähteistä ja kirjoittajasta Jean Francois Regnardista, joka on kuvannut v. 1681 kirjoittamassaan matkakertomuksessa eräästä kaukaisesta sukulaisestani Peter Persson Serviosta.

"Ensimmäiset matkakirjat
Jäänylitys

Varhaisimmat tiedot matkanteosta Suomessa ovat 1500 - luvulta. Matkanteko oli niin vaivalloista, ettei sitä tehty huvin vuoksi. Matkailijat olivat diplomaatteja tai lähettiläitä, hallintovirkamiehiä ja sotilaita, piispoja ja kirkkoherroja. Ylioppilaat matkustivat kouluihin tai opiskelemaan kaukaisiin maihin, ja sotilaat vaelsivat teitä pitkin alituisesti käytäviin sotiin.

Yleensä asukkaat pakenivat kun näkivät muukalaisia, eivätkä halunneet olla missään tekemisissä matkustavien kanssa. Jokainen matkalainen tiesi lisäkuormitusta talonpojille, sillä usein he ottivat väkipakolla ruokaa itselleen ja hevosilleen. Matkakirjoista välittyy ihmettely outoja tapoja, kieltä ja ihmisiä kohtaan.

Olaus Magnuksen Pohjoisten kansojen historiassa kerrottiin, että Suomessa asui kansa, jolla oli oma kieli ja omanlainen kulttuurinsa. Saman tekijän Carta Marinassa Suomella on lähes luontevat ääriviivat. Kuvaus elämästä ja oudoista tavoista on edelleen hyvin mielenkiintoinen. Kirja löytyy useimmista kirjastoista.

Monet tämän ajan matkakirjoista eivät perustu omaan havaintoon, vaan toisten matkamiesten kertomuksiin. Johannes Schefferuksen ja Jean Francois Regnardin Lapinkuvaukset olivat eloisia. Niiden perusteella kuitenkin levisi se harhaluulo, että Suomi on sama kuin Lappi ja että kaikki suomalaiset ovat lappalaisia. Regnard matkusti vapaasta tahdostaan ja oli siis ensimmäinen tunnettu turisti."

****************************************

"Begagnade böcker Inlagd 2005-06-14 13:12
Regnard, Jean-Francois.
Resa i Lappland.
Översatt och kommenterad av Paul-Erik Öhman. Söderströms. Helsingfors 1946. 222 s. + 1 utvikbar karta. Illustrationer. Sid 195- med liten fuktfläck i nedre marginalen. Lätt fläckat och något nött omslag. Namnteckning.
80 kr Säljare: Antikvariat SAMLAREN, SKILLINGE
Sök vidare på säljarens egen sida Säljvillkor Beställ
Resor. lapponica"


****************************************
« Regnard atteint la grande comédie avec le Joueur (1696), puis viennent Le Distrait (1697), Les Folies amoureuses (1704) et surtout Le Légataire universel (1708) – son chef-d'œuvre – qui se détachent d'une abondante production. Regnard, en outre, a laissé des relations de ses voyages : Voyage en Normandie (en prose et en vers), Voyage à Chaumont, Voyage de Flandre et de Hollande, Voyages de Laponie, de Pologne, d'Allemagne, de Danemark, de Suède. En 1731 paraît son roman posthume La Provençale, où il romance l'histoire de sa captivité chez les Barbaresques. » (Encyclopédie Hachette)

***************************************
Mielenkiintoista.

Ei kommentteja: