tiistaina, elokuuta 22, 2006

Musiikkia korvilleni

Rita Mentorin musiikkihaasteeseen ei voi olla vastaamatta, vaikka nämä "listahitit" - kun niitä näyttää olevan niin tiuhaan - lähes läkähdyttävät. Toisaalta muiden tekstejä lukemalla saa oivallisia vinkkejä aiheista. Kiitos Rita!

1. Yksi levy, joka muutti elämäsi

Vaikea rasti. Suuresti kysytty. Ei ole sellaista levyä joka olisi elämäni muuttanut, mutta yksi Mies sitäkin enemmän.

2. Yksi levy, jonka olet kuunnellut useammin kuin kerran?
Tää on helppo; Shostakovitsin Leningrad sinfonia ja Bachin Matteus-passio. Edellisen perusteet löytyvät blogijutustani 21.8. ja jälkimmäinen nivoutuu lapsuuteen, sen pääsiäistraditioihin, kun kiirastorstai vaihtui pitkäperjantaiksi ja sisarukset - kuka missäkin pötköllään - heittäytyivät tämän vahvan, turvallisen tunnelman vietäviksi.

3. Yksi levy, jonka tahtoisit mukaan autiolle saarelle?
Luontoääniä-cd. Kotoisten lintujen laulua, piipitystä, kurinaa, rääkkymistä, solinaa,
vaakkumista, naurua, siritystä, pisp-pisp-pisp-ouiir (lehtokurppa), joutsenten trumpetintöräyksiä, harmaahaikaroiden krääkkymistä ja ehdottomasti härkälinnun röhkintää! Ennen muita mustarastaan huilun luritusta, satakielen läkähdyttäviä variaatioita, puhdaspiirteisten pääskysten sujahduksia, hömötiaisen talvista totisuutta; tsii, tsii, tsii. Trooppisen kauniin kuhankeittäjän säettä kuuntelisin palmun alla mieluusti. Siis linnut ottaisin mukaan autiolle saarelle. Monen muun asian lisäksi. Paradoksi onkin valmis; eihän se sitten enää autio olisi.

4. Yksi levy, joka teki sinusta hupakon?
Kyllä ne on ihan muut asiat kun minusta hupakon ovat tehneet. Musiikki voi hullaannuttaa, mutta että hupakko? No nyt keksin; kesällä joskus vuosia sitten tuli kokeiltua karaoke-laulua kesäpitäjän paikallisessa. Anna mulle tähtitaivas. Kriitikot vaietkoon.

5. Yksi levy, joka sai sinut puhkeamaan kyyneliin?
Monikin. Tunnelmasta, tilanteesta riippuen. Livenä se ikimuistoinen Shostakovitsin 7. sinfonia, joka värisytti muistakin kuin musiikillisista syistä. Musiikkinautinto on monen asian summa.

6. Yksi levy, jonka toivoisit tulleen tallennetuksi?
Tää menee Rita-osastoon. Ehdottomasti New Orlean's Jazz-bändin rumpalistin pitkä soolo Storyvillen livekeikalla vuosien takaa. Doc Houlind orkestereineen, iloisia köpisläisiä veijareita.

7. Yksi levy, josta toivot, ettei sitä olisi koskaan levytetty?
Niinkuin turhaansyntyneitä kirjoja, näitäkin levyjä riittää.

8. Yksi levy, jota kuuntelet paraikaa?

Susan Graham; La Belle Epoque, The Songs of Reynaldo Hahn. Pianossa Roger Vignoles.
Huikean kaunista, pelkistettyä, aitoa, soinnukasta. Rakkaan ystäväni, entisen kollegani tuliainen minulle, kun vietimme "maailmanparannusiltaa" Käpyläntiellä tai Lönnrotinkadulla.

9. Yksi levy, jonka olet aikonut kuunnella?
Risto Laurialan tulkitsema "Bach, Goldberg variations". Puhutteleva.

Olen musiikin suhteen kaikkiruokainen, vaikka hieman ykstotinen listaus tästä tulikin. Suomalaisen kevyen musiikin joukossa on enää harvoin sellaisia simpukoita, joiden sisältä löytyisi helmiä, mutta onneksi kaukosäätimessä on nappula, jolla vastaanottimen voi sulkea. Sama koskee televisiota.

2 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Postauksesi oli lukemisen arvoinen!

Hmm... Jos meidän autiot saaremme ovat niin lähellä toisiaan että vesi kantaa äänet, ajattelepa sitä. Sinun saareltasi kaikuu trooppisen saaren papukaijat sun muut kakaduut sekä suomilinnut levyltä. Meikätytön saarelta kumisee mm. hitonmoinen rummutus kun hakkaan kepeillä palmun runkoon biittiä :D

sivuaskel kirjoitti...

Just de! Jummarran,kurnuttais Mentor. Linnunlaulua rumpusoolossa. Sanoisin eksoottista. :)